Desperation inom Socialdemokraterna växer

Av | 19 oktober, 2016

Utspelet från Roger Johansson (S i Sundsvall) som inte var förankrad i resten av partiet, att Socialdemokraterna kommer att lämna makten ifall förslaget om nedläggning av BB i Sollefteå INTE går igenom osar desperation.

Hotet är också ett slag i luften av flera skäl,

  1. Frågan handlar inte om att BB i Sollefteå ska vara kvar i all evighet. Det förslag som hela tiden har ställts mot total nedläggning är att utreda om en sammanhållen vårdkedja kan ge större besparingar och bättre vård. Motståndarna vill ha en respit på 6 månader.Under dessa sex månader ska dessutom kommunerna i Ådalen täcka kostnaderna eller den besparing som landstinget hade hoppas göra under 6 månader.
  2. Den totala besparingen uppgår till 15 miljoner det är 1,8 promille av landstingets budget. Det är alltså kaffepengar i sammanhanget, det samtidigt som Socialdemokraterna ännu inte meddelat hur de tänker spara övriga 130-140 miljoner på specialistvården.
  3. Socialdemokraterna har nästan egen majoritet i landstinget. De kan med andra ord inte ”lämna makten” i landstinget i annat än att kalla till nyval. Det sossarna kan hota med är att landstingsrådet Erik Lövgren kommer att få gå och någon ny får ta vid. Med tanke på hur omtyckt landstingsrådet är kan hotet inte formuleras på det sättet, eftersom flertalet skulle ta det som ett löfte.