Socialdemokratiska dimridåer efter NorrNytt affären

Av | 4 oktober, 2016

Det har nu gått fyra dagar sen landstingsrådets Erik Lövgren närmaste medarbetare blev påkommen med att i flera månader ha drivit en anonym propagandasida där landstingsrådet, Ewa Back och Andreas Sjölander blivit intervjuade.

I samband med vårt avslöjande tog det två dagar för Socialdemokraterna att erkänna att det var partiets politiske sekreterare Kim Lundin som var ansvarig för propagandasidan NorrNytt. 

Till TÅ meddelar Andreas Sjölander att partiet skulle diskutera frågan om NorrNytt på ett möte under måndagen (3/10).

Vad partiet har beslutat om blev tydligt idag och i enlighet med vad vi förutspådde igår.

Partiet väljer att skydda landstingsledningen och förhindra att Erik Lövgren, Ewa Back och Andreas Sjölander konfronteras med jobbiga frågor.

Tidigt tisdag morgon (4/10) kunde SVT Västernorrland rapportera att partiet beslutat att slänga ut John Åberg ur partiet efter att denne röstat efter egen övertygels i Hälso- och sjukvårdsnämnden och i enlighet med partiets vallöften. Detta innan John Åberg själv fått nyheterna.

Det betyder att någon kort efter mötet har läckt uppgifterna till SVT – allt för att flytta fokus från NorrNytt härvan och från att medier ställer jobbiga frågor om vad Erik Lövgren, Ewa Back och Andreas Sjölander egentligen visste.

Operation uppstädning

När nyheten om NorrNytt först avslöjades valde Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson att håna Sollefteåborna och hävda att sidan bara var ett arbetsredskap för partiet i samband med regionbildningen.

111

När partiet väl tog avstånd från NorrNytt redigerade Sten-Ove Danielsson snabbt sin kommentar till att han aldrig hört talas om NorrNytt.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-04-kl-17-39-21

När avslöjandet kommer är Sten-Ove Danielsson stensäker och skriver ”Det ÄR en facebook sida kring bildandet av region norra Sverige”.

Någon dag senare så ändrar han till ”Det KAN vara en Facebooksida kring bildande av region norra Sverige”. Två dagar efter att Sten-Ove Danielsson stensäkert visste vad NorrNytt var så har han aldrig hört talas om sidan.