NorrNytt skandalen fortsätter – vad visste landstingsledningen?

Av | 2 oktober, 2016

En halvtimme efter att vi avslöjat att det är Socialdemokraternas politiske sekreterare Kim Lundin som står bakom den anonyma ”nyhetssidan” NorrNytt.se plockades sidan ner. Även länkarna från www.kimlundin.se som gick till Kim Lundins personliga Facebooksida togs bort

Däremot finns det fortfarande en hel del material sparat från sidan. Agerandet påminner också om hur FTP-nämndens ordförande skapade sidan Lvnlikes.se som skulle föra ut en positiv syn på landstingets verksamhet. Lvnlikes.se som först var försedd med landstingets logga togs också snabbt ner när upphovsmannens avslöjades på Facebook.

Vad visste landstingsledningen?

Idag är det viktigt att ställa sig frågan om hur mycket resten av det Socialdemokratiska partiet visste om NorrNytt.se.

På Facebook säger Ånges Kommunalråd Sten-Ove Danielsson att sidan är ett ”arbetsredskap” för partidistriktet kring frågor som har med regionbildningen att göra. Det trots att inte en enda artikel på sidan handlar om regionbildningen. Sten-Ove raljerar också och menar att Sollefteåborna är konspiratoriska.

111

Kort därefter förnekar partiombudsmannen Stefan Wikén och säger att ”partidistriktet arbetar inte med detta eller ligger bakom en sådan webbsida”.

1112

Av en del reaktioner är det säkerligen så att många Socialdemokrater varit ovetande. Särskilt personer som varit kritiska mot landstingsledningens planer, eftersom dessa har hånats och deras partimedlemskap ifrågasatts av NorrNytt.se

Däremot finns det mycket som pekar på att och en annan högtuppsatt politiker inom landstinget hade kännedom om NorrNytt.se

NorrNytt genomför ett antal intervjuer med Erik Lövgren landstingsstyrelsens ordförande, Ewa Back ordf. HSN- och Andreas Sjölander ordf. FTP-nämnden och NorrNytt.se har också tillgång till Erik Lövgrens E-post konversationer.

När personer som inte tillhör landstingsledningen nämns så använder NorrNytt.se av sig av uttalanden från andra medier. Däremot när t.ex. Erik Lövgren, Ewa Back och Andreas Sjölander nämns så används uttalanden från dessa som inte finns att hitta i någon annan rapportering.

Antingen har ”NorrNytt.se” hittat på eller så har Erik Lövgren, Ewa Back, Andreas Sjölander med flera ställt upp på ”intervjuer” i syfte att få dessa publicerade på den fejkade nyhetssidan.

Några exempel på när landstingsledningen ställer upp på intervjuer med NorrNytt.se

Exempel 1

Den 9/9 återfinns en nyhet om att Älsa-projektet får en fortsättningen. Det är en mycket kort redogörelse i den vanliga rapporteringen.

Men några dagar senare den 30/9 återfinns ett långt reportage i samma ämne och en intervju med Ewa Back där hon tillåts lägga ut texten rejält på NorrNytt.

Här finns återigen en rad uttalanden från Back som inte går att hitta i den vanliga pressen eller landstinget eller Socialdemokraternas egna informationskanaler, utan innehållet är unikt för NorrNytt.se.

1111122

Det är därför rimligt att tro att Ewa Back ställde upp på en intervju med landstingets politiske sekreterare för NorrNytt.se

Exempel 2

Den 25/9 rapporterar Allehanda och SR Västernorrland att det finns upprustningsbehov på Österåsen. I Allehanda är det tjänstemannen Erik Grundberg som intervjuas. I SR Västernorrland intervjuas Andreas Sjölander med några korta citat.

Men återigen i NorrNytt.se får Andreas Sjölander ett stort utrymme och här finns återigen ett flertal uttalanden av Andreas som inte finns att hitta någon annanstans. Återigen har NorrNytt.se unikt material som finns varken i media, hos LVN eller på Socialdemokraternas sida.

sfsadfas

sfjslkafj

Exempel 3 – Erik Lövgren

I ett inlägg skriver NorrNytt.se om ett e-post som Erik Lövgren har fått från den tidigare landstingsdirektören Sigbjörn Olofsson. Vi kan inte hitta någon som helst rapportering om detta i media.

Men ändå kan NorrNytt.se citera e-post som Erik Lövgren fått av Sigbjörn Olofsson.

Det är helt osannolikt att Kim Lundin skulle offentliggöra sin chefs E-post och tillika landstingsstyrelsens ordförande utan att denne visste om det och hur den skulle användas.

Utdrag från NorrNytt.se,

11221212

Exempel 4 – Erik Lövgren igen.

Den 5/9 publicerar NorrNytt.se en artikel om att ”målbilden för sjukvården”. Där är återigen Erik Lövgren intervjuad av NorrNytt.se. Återigen verkar NorrNytt.se ha fått en ”exklusiv” intervju med Erik Lövgren.

Artiklarna i vanlig media är bara konstaterande över att det har kallats till ”rundabordssamtal”.

Medan NorrNytt.se återigen har ett flertal unika uttalanden från Erik Lövgren som inte finns i vanlig media, hos LVN eller Socialdemokraterna. NorrNytt.se har ett unikt material och uttalanden från Erik Lövgren.

dsfsfafasfd