Avslöjande: Landstinget köper tjänster för 3 miljoner av MittMedia

Av | 13 september, 2016

MittMedia koncernen där länets stora tidningar, TÅ, ST och ÖA är i djup kris och pengarna tycks vara slut. Enligt DN fanns det under sommaren 2016 långt gångna planer inom koncernen på att säga upp 75 % av koncernens journalister, koncentrera redaktioner och lägga ner tidningar.

Nyligen skrev tidningen Journalisten om hur den fria och granskande journalistiken inom MittMedia får stryka på foten när de egna ägarnas ekonomiska intressen står på spel.

I ett ekonomiskt pressat läge är det lätt att lista ut att ägarnas önskan är att få in pengar och säkra relationerna med företagets största kunder. Med andra ord; bit inte den hand som varje år betalar in stora summor till koncernen.

En väldigt generös hand är Landstinget Västernorrland som år 2015 köpte tjänster av MittMedia för över 3 000 000 kronor. Det är 500 000 kronor mer än 2013.

När nästan alla andra minskar sina annonsköp väljer Landstinget Västernorrland att göra tvärtom med med MittMedia och öka köpen med 500 000 kronor. Som ett rent sammanträffande kommer ökningen precis det år då planerna för att avveckla Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus ska läggas fram.

Väl investerade pengar för landstingsledningen.

Sedan landstingsledningens planer för att svika vallöftet och avveckla vården i Västernorrland har en långrad artiklar publicerats i Sundsvalls Tidning med udden mot vården i Ångermanland och främst Sollefteå sjukhus.

Artiklarna börjar komma redan under våren och sommaren 2015 när Sundsvalls Tidning utan någon till synes anledning börjar intervjua en rad människor och göra nyhet av människor som anser att Sollefteå sjukhus ska läggas ner. Många gånger har personerna inte ens någon koppling till dagens organisation eller sjukvård.

Reportagen skulle bana väg för landstingsledningen att gå ut med nyheten om att lägga ner sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik.

Genomgående har en stor del av den rapporteringen från den redaktion som finns i Sundsvall varit onyanserad.

Det senaste exemplet är det stora reportaget om stafettkostnaderna där journalisten i fråga tar i från tårna och hävdar att de absolut dyraste stafettkostnaderna för landstinget Västernorrland finns i Sollefteå för att sedan rada upp ett antal dyra veckor, varav de flesta finns inom röntgen.

Det journalisten utelämnar är att stafettkostnaderna för röntgen i Sundsvall (10 miljoner) är MER än dubbelt så stora som i Sollefteå (4 miljoner), medan Ö-vik har kostnader på 7 miljoner. Kostnaderna är alltså lägst i Sollefteå, något man inte kan tro när man läser artikeln.