Örnsköldsvik nästa att offras?

Av | 8 juli, 2016

Den 24/9 2015 ingick kommun- och landstingspolitiker i Socialdemokraterna Örnsköldsvik en pakt med Sundsvalls politiker som aktivt jobbade för att avveckla vården i Ådalen.

Genom att stötta ”Sundsvalls falangen” och avveckla vården i Sollefteå och Kramfors så hoppades man att Ö-vik skulle skonas.

Pakten ledde till att landstingsledningen 24/9 2015 beslutade att nästan hela sparpaketet på 160 miljoner skulle läggas på vården i Sollefteå och Kramfors.

Utan att vänta in några underlag från tjänstemännen (som de annars litar på mycket på) river partiet på sittande möte upp tjänstemannaförslagens delar som gäller verksamheterna i Örnsköldsvik. Det var bara i Sollefteå och Kramfors kommuner som vården ska åderlåtas och personal jagas iväg.

Sedan dess har Socialdemokraterna i Örnsköldsvik tagit rygg på partivännerna i Sundsvall och Ånge som drivit på en avveckling av Sollefteå sjukhus. På landstingsgrupper, årsmöten och kongresser har Örnsköldsviks politiker stött ”Sundsvalls falangen”.

När politiker från Ådalen (som röstat i enlighet med partiets vallöfte) har uteslutits eller tvingats avgå för att de inte underordnat sig ”Sundsvalls agendan” har det varit Ö-viks politiker som hållit i yxan eller som istället glidit in på positionerna.

Nu är Örnsköldsviksborna på väg att vakna upp med exakt samma smärta som Ådalsborna haft i snart ett år. Dolken är på väg att sättas in i ryggen på även Örnsköldsvik.

Det visar sig att länsklinikcheferna som med det Socialdemokratiska partiets goda minne är på väg att urholka vården på partiets mest heliga mark (Ådalen) har pekat ut sitt nästa mål, Örnsköldsvik.

Skillnaden nu är att Örnsköldsvikspolitikerna snart inte har någon annan kvar att ”sälja ut”.