Något är ruttet i Landstinget Västernorrland

Av | 29 april, 2016

I onsdags stod landstingsdirektören inför landstingsfullmäktige och med myndig stämma avfärdade allt snack om att Landstinget Västernorrland var en fifflande organisation. Hon gick till attack mot alla som ifrågasatte kalkyler, fusket och ledningen. Proffsen kan det här bättre än ett gäng amatörer hävdade hon.

Allt var frid och fröjd. Inte ett ord nämnde hon till fullmäktige om att man planerar att stänga akutortopedin och kirurgin över sommaren. Inte ett ord.

Sen började landstingsfullmäktige och utfallet blev något annat än det som majoriteten och tjänstemannaledning ville. En återremiss.

DAGEN efter informeras personalen på Sundsvalls sjukhus om sommarstängning på Sollefteå och DÄREFTER personal på Sollefteå sjukhus att stora delar av akutmottagningen kommer att vara stängd under 6 veckor i sommar.  En ren för hämndaktion manifestationen den 24/4 och det uteblivna beslutet.

Detta gör man trots att man tvingades backa för mindre än tre veckor sedan. Trots att man inte har fört några samtal med ambulansen om hur man ska lösa akuttransporterna osv.osv.

Idag fick vi också veta att, precis som vi trodde, så byggde kalkylerna i höstas på ett luftslott. När man trodde sig kunna spara 70 miljoner på att lägga ner BB i Sollefteå och Ö-vik. Besparingen säger man nu bara blir 30 miljoner. När vi påstod samma sak i höstas avfärdades vi som idioter och rättshaverister.

Istället hävdade förvaltningschefen Margareta Berglund Rödén att alla kalkyler hade kontrollräknats minst fem gånger. Något som Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back ställde sig bakom och sa att hon litade på tjänstemännen.

Idag är det många som har skäl att skämmas. Men problemet är att ingen av de som borde skämmas lär ha den insikten.

Landstingsrådet då? Han spenderade hela fullmäktige med att berätta hur mycket han litade på tjänstemännen och Hälso- och sjukvårdsnämnden. Sen tog han helg.

toghelg

Vi förtjänar bättre!