Avslöjande: Landstinget begränsar insyn och förhindrar granskning!

Av | 13 april, 2016

Idag sände Sveriges Radio P4 Västernorrland ett inslag om hur Landstinget Västernorrland mörkar och försvårar insyn i verksamheten. Detta samtidigt som landstingsrådet Erik Lövgren bedyrar att såväl dialogen som insynen är på topp.

Lita på tjänstemännen sägs det från politiken.

Vi ska strax redovisa ett tydligt och bra exempel för varför man INTE ska lita på tjänstemännen inom Landstinget Västernorrland.

Igår berättade vi att Landstinget Västernorrland betalat nästan 1,2 miljoner för rekrytering av länsklinik chefer. Mestadels helt bortkastade pengar. Samtidigt som landstinget hävdar att de inte har några ansökningshandlingar för rekryteringarna.

Nekas offentliga handlingar

Det hela börjar den 17/3 2016 när en medborgare hör av sig och vill begära ut CVn till samtliga som sökte tjänsterna som länsklinikchef. Dagen efter får hen ett svar från HR-direktören.

Skärmavbild 2016-04-13 kl. 19.54.47

Det finns inga CVn hos Landstinget Västernorrland säger HR-direktören.

Samma dag den 18/3 ifrågasätter medborgare det orimliga i att landstinget inte skulle ha mottagit några CVn för de som sökt tjänsterna.

Tre dagar går och HR-direktören svarar;

bild2

Återigen, hävdar landstinget att det inte finns några CVn.

Här börjar medborgaren ge upp och istället för att begära ut alla CVn förhör han sig om det är möjligt att skaka fram ansökningshandlingarna som Johan Nilsson, Leif Israelsson och Per Blomström skickat in.

Och sen dess har medborgarens förfrågan skickats runt i organisationen.

Brott mot grundlagen

Men stämmer det att Landstinget Västernorrland inte har tagit del av ansökningarna. Givetvis inte.

Den 17/3 2015 skickar samme HR-direktör detta e-post till de personer som ska vara med och rekrytera länsklinikcheferna. Notera den markerade delen.

bild3

”Jag bifogar kandidaternas CV och ber er hantera dem varsamt”!!!

Landstinget och HR-direktören har alltså inte bara fått handlingarna utan hon har också distribuerat dessa bland sina kollegor.

När en medborgare vill ha ut det offentliga materialet så tar det stopp. Detta är inget annat än ett flagrant brott mot offentlighetsprincipen och grundlagen.

Erik Lövgren och Ewa Back säger att vi ska lita på tjänstemännen. Vi är klart mer skeptiska.

Vi tror inte heller att detta är något som egentligen ska skyllas på en enskild tjänsteman eller ens på i det här fallet HR-direktören.

I en organisation där landstingsrådet tar fram kommunikationsplaner för att begränsa kommunikationer med fackföreningar och medarbetare så kan man inte förvänta sig dialog eller transparens.