Avslöjande: Chefstillsättningar kostade 1,2 miljoner trots det finns det inga ansökningshandlingar!

Av | 12 april, 2016

Trodde du att det bara var chefernas löner och fallskärmar som kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp? Men det tar inte stopp där. Skattebetalarna har varit med och betalat närmare 1,2 miljoner kronor för att rekrytera cheferna! Och inte bara det, Landstinget Västernorrland har inte ens chefernas ansökningshandlingar.

Landstinget har anlitat företaget Experis för att hjälpa till med rekryteringar och mellan januari 2014 och september 2015 fakturerar företaget Landstinget Västernorrland 1,2 miljoner kronor. Samtliga fakturor är förknippade med chefsrekryteringar, detta handlar alltså inte om resurser som gått till att rekrytera läkare eller sjuksköterskor.

En stor del av pengarna har bara slängts i sjön.

Experis fakturerar landstinget hela 290 780 kr för annonser i samband med rekrytering av länsklinikcheferna. Men när urvalsprocessen börjar så är det bara interna sökanden. Det är lite svårt att säga vad landstinget fick för nästan 300 000 kronor.

Trots att det bara är 28 ansökningar och flera av de sökanden har sökt till flera olika tjänster så fakturerar Experis landstinget 100 000 kronor för ”administration samt urval 10 tjänster”.

Landstinget betalar också enorma summor för att göra ”personlighetstester” på den egna personalen. Sammanlagt kostar testerna skattebetalarna 431 250 kronor.

Eftersom det nästan uteslutande rör sig om personer som jobbat i organisationen tidigare och vissa fall i många år, borde man inte känna till deras personligheter? Hade det inte varit billigare med ett par telefonsamtal till kollegor och medarbetare?

Rekrytering av ny förvaltningschef

Stora summor slängs också bort när en ny förvaltningschef för att ersätta Margareta Berglund Rödén ska rekryteras. Landstinget betalar 145 331 kr för annonser och ytterligare 73 750 kronor för rekryteringen.

Även det är pengar kastade i sjön.

Eftersom den som erbjuds tjänsten har inte ens sökt den. Tjänsten går till  Nina Fållbäck Svensson som får ett jobberbjudande innan annonserna ens går ut.

Nina Fållbäck Svensson får också en bra lön på 105 000 kronor, en lönehöjning på 23 000 kr/månaden från jobbet i Region Jämtland/Härjedalen.

I en artikel i Östersundsposten säger Nina Fållbäck Svensson själv att hon erbjudits tjänsten ”redan i somras”.

redansommar

Faktura för annons av förvaltningschef för 145 331 kr visar att annonseringen påbörjas 1/8 och avslutas 6/9.

chefannons

Rekrytering eller mörkläggning?

När en medborgare för snart en månad sedan begär att få ut och ta del av CVn och ansökningshandlingar för länsklinik cheferna; Johan Nilsson, Leif Israelsson och Per Blomström får personen veta att landstinget inte har handlingarna!

Det hävdas att handlingarna inte är offentliga eftersom de enbart finns hos den privata rekryteringsfirman, Experis.

Utdrag ur mail konversation där det framkommer att den som skött rekryteringarna har varit förvaltningschef Margareta Berglund Rödén och INTE HR-avdelningen,

Skärmavbild 2016-04-12 kl. 23.00.55

Ta en stund och fundera på vad det egentligen innebär!

Antingen har Landstinget Västernorrland rekryterat chefer UTAN att ens ha tagit del av ansökningshandlingar. Vi pratar om chefer med miljonlöner, fallskärmar och gud vet vad annat. Har landstinget betalat närmare 1,2 miljoner till en rekryteringsfirma utan att ens fått ta del av CVn och ansökningshandlingar?

Vilken organisation gör något sådant? Det verkar så absurt att det inte går att tro.

Det ligger närmare tillhands att tro att tjänstetillsättningarna redan var uppgjorda, precis som i fallet med Nina Fållbäck Svensson. Att Experis användes för att helt enkelt mörka processen.

För annars är det märkligt att man spenderar närmare 300 000 kronor på annonser men lyckas ändå bara rekrytera interna namn. Eller att man betalar 100 000 kronor för administration och ännu mer för att göra personlighetstester av den EGNA personalen, varav många redan varit chefer under många år. Eller att HR-avdelningen inte är med utan att rekryteringarna sköts av förvaltningschefen och en privat rekryteringsbyrå.

Frågetecknen är många.

Läs mer:
Chefer skriver guldkantade avtal med varandra.

Så förlorade skattebetalarna 20 000 000 kr.

Så hjälpte Landstinget konsulten Sandro Scocco att skatteplanera.