Avslöjande: Landstinget Västernorrlands 30 000 000 kr skuld till en chef.

Av | 10 april, 2016

Nyligen beslutade Landstingsstyrelsen i Västernorrland att göra drastiska nedskärningar i akutvården för en stor del av befolkningen i länet för att i bästa fall spara någon miljon om året.

Vi kan idag berätta om historien om den tidigare förvaltningschefen Margareta Berglund Rödén skriver ett avtal med en verksamhetschef som sätter landstinget i skuld motsvarande 30 000 0000 kronor.

Det hela börjar 2006

Redan år 2006 avslöjar Aftonbladet att Ulf Jansson hade samlat på sig 10 773 komptimmar värda över 10 miljoner kronor. Pengar som han hade ”tjänat ihop i sömnen” genom att ha jour.

Efter avslöjandet konstaterade landstinget att detta inte var rimligt och vidtog då åtgärder för att undvika att Janssons kompberg skulle växa ännu mer. En del av lösningen var att Jansson fick ett rejält lönepåslag med 40 000 kronor extra i månaden.

Enligt den tidigare landstingsdirektören Lars Bolin så hade Ulf Jansson då ca 1 100 fridagar. Bolin säger till SVT att man tydliggjorde för Ulf Jansson att landstinget inte tänkte acceptera hans krav utan att ha någon kontroll. Man var redo att pröva ärendet rättsligt.

– Men vi var tydliga. Om läkaren krävde att få ut sina fridagar förklarade vi att det skulle bli rättsprocess. Vi var öppna för en förlikning men kunde vi inte enas den vägen var vi beredda att pröva hans krav rättsligt, säger Bolin.

Dessutom så saknades det underlag för fridagarna. Så här säger en hemlig källa med insyn i processen till SVT Västernorrland,

– Att landstinget i blindo skulle betala ut flera miljoner till en medarbetare var inte att tänka på.

In kommer duon Johansson och Rödén

Att inte betala ut i blindo må ha varit en policy för landstingsdirektör Lars Bolin men det kommer att förändras. Lars Bolin utmanövreras och in kommer ingen annan än konsulten som blev landstingsdirektör Anders L Johansson och bland hans första åtgärder var att befordra Margareta Berglund Rödén.

Som vi tidigare har berättat så har både Anders L Johansson och Margareta Berglund Rödén en lite annorlunda syn på skattepengar.

—————

Läs mer om hur Anders L Johansson och hans vän kostade landstinget över 20 000 000 kronor.

Läs mer om hur Margareta Berglund Rödéns lön trissades upp och hur chefer i landstinget skriver guldkantade avtal med varandra.

————–

Trots avtalet och 40 000 kronor i lönepåslag i månaden växer landstingets skuld till Jansson från 1100 fridagar till 1914 dagar.

Även om det saknas underlag väljer Margareta Berglund Rödén att januari 2015 skriva ett avtal där hon godkänner Janssons krav på 1914 fridagar och 6558,3 timmar komp.

avtalssa
Skulle Jansson vilja att ta ut komptiden och fridagarna har den med det löneläge som han har idag skulle det kosta Landstinget Västernorrland över 30 000 000 kronor! På egen hand har alltså förvaltningschefen dragit på skattebetalarna en skuld på över 30 000 0000 kronor till en kollega.

Detta sker några månader innan hon nobbar sjuksköterskornas lönekrav, något som leder till att 25 sjuksköterskor säger upp sig och vårdkrisen blir ännu större.

Och för att börja betala av skulden har Landstinget Västernorrland nu lagt på ytterligare 50 000 kronor på Janssons lön varje månad.

Ulf Janssonlön

Detta betyder att Landstinget Västernorrlands lönekostnad varje månad för Jansson är nästan hiskeliga 300 000 kronor! På årsbasis handlar det om 3,5 miljoner kronor!

Ska landstinget fortsätta betala ut 50 000 kronor i månaden för att lösa ut den skuld som Berglund Rödén drog på landstinget kommer det att ta 40 år!!

Ulf Jansson beskrivs i många kretsar som en hygglig yrkesman och för vår del är inte hans agerande särskilt intressant. Vi är mer intresserade av hanteringen av skattemedel i en organisation som nu är på väg att göra ett alexanderhugg i välfärden för att i bästa fall spara någon miljon.