Avslöjande: Landstinget Västernorrland hjälpte Sandro Scocco att skatteplanera!

Av | 5 april, 2016

Ni kommer väl ihåg Sandro Scocco vi skrev om hur han och hans kompis Anders L Johansson kostade Landstinget Västernorrland över 20 miljoner kronor.

Nu är han högaktuell i riksmedia igen. I en morgonsoffa nära dig sitter Scocco och skäller ut Nordea för skatteplanerings härvan som dykt upp i samband med ”Panamapapers”.

I sak har han givetvis rätt. Nordea skulle ha uppmuntrat kunderna att göra rätt för sig och inte göra allt för att komma undan skatt. Även om det kanske inte är olagligt så är det omoraliskt.

Men hur är det med Scocco? Har han själv gjort sig skyldig till samma omoral som Nordea?

I härvan som vi håller på att nysta upp i Landstinget Västernorrland så kan vi avslöja att Scocco själv har skatteplanerat.

Den 21/4 2010 skickar Sandro Scocco en offert på totalt 364 833 kronor till Landstinget Västernorrland. Denna offert kommer från Wisco Analys som då är en enskild firma.

Bild: Scoccos bolag och organisationsnummer som enskild firma från den offert som Scocco skickar till landstinget den 21/4 2010.
innan aB

När fakturan sen kommer till landstinget den 1/10 2010 har Scocco då startat ett nytt bolag, nu ett aktiebolag. Det nya bolaget bildas ungefär 1,5 månad innan första fakturan skickas.

Bild: Från den faktura som Scocco skickar. Bolaget har ett nytt organisationsnummer och heter numera AB.

AB

Med andra ord så skickas offerten från en enskild firma där den största delen av arbetet också sker och precis när det är dags att skicka fakturan så kommer den från ett annat och nybildat aktiebolag.

Hade Scocco skickat fakturan från sin enskilda firman så hade skatten också blivit högre, eftersom Scocco tvingats till att betala sociala avgifter och skatt på summan.

Den enskilda firman avregistrerar Scocco november 2010, en månad efter att den första fakturan skickas till Landstinget. Så när Scocco fakturerar landstinget finns den enskilda firman som skickade offerten och där man får förmoda det största arbetet genomfördes i.

Men ändå väljer Scocco att skicka fakturan från det bolag där han kan minska sin egen skatt.

Landstinget Västernorrland betalar fakturan utan att fundera över att det bolag som man betalar ut pengarna till inte är densamma som man skrev avtal med.

Istället har Scocco nu kunnat samla pengarna på hög. Genom att ta ut en låglön från bolaget och kombinera detta med utdelningar har han kunnat hålla den summa han betalat till skatteverket på en lägre nivå. Samtidigt har han samlat en mindre förmögenhet i bolaget, enligt senaste årsredovisningen har bolaget 6 745 561 kronor på banken.

Inget av det Scocco har gjort här är olagligt men är det moraliskt och är han verkligen rätt person att kasta första stenen?