Chefer skriver guldkantade avtal med varandra

Av | 30 mars, 2016

Vi har i dagarna hört hur chefer hindrar sjuksköterskor från att åka på konferenser samtidigt som de själva gärna konfererar med varandra utan att veta riktigt varför man möts. Vi kan nu redovisa för turer där högt uppsatta landstingschefer tecknar förmånliga avtal med varandra, samtidigt som sjuksköterskornas lönekrav ignoreras.

Den 8/1 2014 skriver den dåvarande landstingsdirektören Anders L Johansson ett avtal med Margareta Berglund Rödén som förvaltningschef. Lönen är satt till 110 000 kronor. I avtalet står också;

”Om Margareta Berglund Rödén under uppdragstiden eller efter avslutat chefsuppdrag övergår till ordinarie tillsvidareanställning i landstinget, fastställs lönen till 100 000 kronor”. Bara det är 30 000 kronor mer än vad en vanlig överläkare tjänar.

Men det slutar inte där. Den 12/3 2015 skriver Anders L Johansson ett nytt avtal där Margareta Berglund Rödén nu får behålla 110 000 kronor i månaden när hon slutar.  10 000 kronor mer än avtalet som bara skrevs ett år tidigare.

ALJS

Mindre än en månad efter detta så säger 15 sjuksköterskor på Sundsvalls sjukhus upp sig på grund av låga löner. Ansvarig chef är Margareta Berglund Rödén.

I juli 2015 skriver Margareta Berglund Rödén ett avtal med Johan Nilsson som ny länsklinikchef. Hans avtal skiljer sig från övriga länsklinikchefer på flera sätt. Istället för fyra år får Johan ett avtal på 6 år men också att det på sittande bord skrivs in att Johan Nilsson har rätt till ”reaktiveringstid med bibehållen lön utifrån egna förutsättningar”. Det är ett finare ord för att säga att Johan Nilsson har rätt till en fallskärm till värde av 1,6 miljoner kronor.

Nilsson

Den 11e mars avslöjar media att Rödén får en lön på 114 000 kronor enligt ett löneavtal som hållits hemligt.

Ett avtal som länsklinikchefen Johan Nilsson försöker försvara här.

Du kan se turerna i soppan här.

https://www.youtube.com/watch?v=uBnZF4yodDY