Uppdaterat! Kenneth Challis politiskt motiverade anmälan har ingen grund

Av | 7 november, 2015

Vi har vid ett par gånger nämnt Kenneth Challis namn här. Bland annat om hur politikern som för två år sen varnade att ”centralisering av vården leder till massdöd” nu inte drar sig för något för att centralisera vården i Västernorrland. Inte heller drar han sig för att hitta på saker.

I sitt senaste försök till politiskt effektsökeri har Challis anmält Sollefteå BB till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO)

Bara det kanske borde få folk att dra öronen åt sig. En högt uppsatt politiker använder en statlig tillsynsmyndighet som just nu är uppslukad av en enorm flyktingkris för att bedriva opinion och få sitt namn med i tidningen.

Effektsökeriet förstärks när politikern genast ringer upp ST för att berätta om att han har anmält Sollefteå BB.

Hade Challis varit seriös om patientsäkerheten så hade han tagit reda på och konstaterat att hans anmälan är direkt felaktig. Han hade kunna besöka verksamheten och fått reda på att läkarna har jour och inte beredskap vilket gör att de har omedelbar inställningstid och inte 30 minuter som Challis hävdar i sin ansökan.

Han hade till och med kunnat googlat.

Då hade han också kunnat få veta barnmorskorna på Sollefteå BB gör mycket mer än bara föder barn. Att det faktiskt bara skiljer någon födsel per år mellan barnmorskorna i Sollefteå och de i Sundsvall. Han hade också kunnat få veta att det föds långt fler barn på Sollefteå BB än vad han hävdar i sin anmälan.

Men för Challis är inte patientsäkerheten det viktiga. Då hade man tagit reda på dessa fakta innan man skrev anmälan. Istället verkar drivkraften vara ett starkt ogillande (hat säger somliga) mot Sollefteå och BB-verksamheten på Sollefteå sjukhus.

Kenneth Challis själv har dock god erfarenhet av tillsynsmyndigheter och har fått minst två så kallade ”erinran” från Läkarförenings Ansvarsnämnd.

Båda gångerna för ”gjort sig skyldig till fel, som är varken ringa eller ursäktligt och bör medföra disciplinpåföljd i form av en erinran”. I det senaste fallet skriver läkarföreningen också att Kenneth Challis ”handläggning av förlossningen inte har varit i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.”

Uppdaterat

Någon klok människa påpekade för oss att Kenneth Challis de facto också har anmält såväl Sundsvall, Ö-viks BB samt sig själv.

Idag finns ju inte ”Sollefteå BB” längre kvar som en egen enhet, utan det finns en länsklinik där samtliga BB ingår.

Nu är ju Challis anmälan gällande Sollefteå BB ren hittepå men om det skulle visa sig att länskliniken inte klarar av att uppfylla lagens krav så är det inte ett enskilt BB som ska åtgärda det. Utan ansvaret faller på länskliniken och på honom själv som ansvarig politiker i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Med andra ord, Kenneth Challis har inte anmält Sollefteå BB. Han har anmält länskliniken och sig själv.