FAKTA: Landstinget Västernorrland har ingen koll på ekonomin

Av | 18 oktober, 2015

Häromdagen publicerades siffror som visade att specialistvården på Sollefteå sjukhus inte bara höll sin budget utan till och med redovisade ett litet överskott på över 5 miljoner. Samtidigt som hela specialistvården redovisar ett underskott på 292 miljoner.

Siffror som landstingsledningen hela tiden hävdat inte finns. Senaste siffrorna är från 2012 har upprepats gång på gång. Efter det finns inga siffror, en uppenbar osanning.

Så vad händer när siffrorna nu läcker ut. Går man ut och ber om ursäkt, sparkar den ekonom som var för lat för att ta fram siffrorna eller som ljög för chefer och politiker?

Nejdå. Man gör det landstinget gjort under hela processen ägnar sig åt märklig skademinimering och det går faktiskt inget vidare.

Landstingets budgetchef kliver fram i TÅ.

Det här är BUDGETchefen den som förmodligen är ytterst ansvarig för att underlaget till den budget som ska tas fram är korrekt och han har nyss blivit taget med byxorna nere. Siffror som han rimligen borde ha koll på och som hans organisation förnekat finnas valsar numera i tidningen.

Hans försvar är obetalbart.

”Siffrorna kan säkert vara korrekta, och visst kan jag förstå att man gärna vill gruppera dem på det här sättet”

VA?!!! Siffrorna har ni ju hela tiden förnekat, dem finns ju inte. Rimligen borde budgetchefen skrika mirakel eller genast kräva att någon visar honom hur det här har gått till

Hur kan en budgetchef inte veta om det eller ens vara intresserad av siffror för hur det går på enhetsnivå. Med hjälp av dem kan han och organisationen snabbt identifiera problemområden och sätta in åtgärder. Men nej inte i Västernorrland.

Budgetchefen går vidare,

”När landstinget för några år sedan bildade en ny, länsövergripande organisation skapades också ett nytt sätt ett göra besparingar, menar han.

– Man måste utgå från länsklinikerna och deras enheter, inte vilka enheter som råkar ligga på samma ort. En besparing görs centralt utifrån andra faktorer än geografi”

Här blir det nästan komiskt.

Eftersom man bildade en ny organisation så har man också hittat ett nytt sätt att göra besparingar det ska då göras centralt på länsklinikerna och inte geografi.

Fint, vad gör landstinget då?

Lägger ett besparingsförslag som ENBART är fokuserad på geografi, Sollefteå är det enda sjukhus som drabbas.

Det är nästan Kafkavarning på detta.

Några givna följdfrågor borde ha varit,
1) T.ex. borde inte du som budgetchef ha koll på att dessa siffror finns?
2) Är det inte bra att ändå veta hur läget är på klinik och enhetsnivån när man ska göra stora besparingar?
3) Är det inte rimligt att analysera och sätta in åtgärder där underskottet är som störst?
4) Hur kan du säga att geografi inte är en centralpunkt när alla besparingar sätts på ett ställe?

Nåpp. Inget av detta. Istället växlar man över till någon på SKL som börjar jämföra Uppsala län som har 1/3 lika stor yta och som jämförelsevis har ett under av infrastruktur med Västernorrland.

Situationen hade varit rolig om den inte varit sann.

fsersaf