Landstingsdirektören går!

Av | 15 oktober, 2015

Med en ny uppställning på både politiker- och tjänstemannasidan så kan det bli en riktig nystart och omtag. Landstinget får också chansen att återvinna lite förtroende.

Så här skrev jag i ett Facebook-inlägg den 3/9. Det efter informationsmötet som Sollefteå kommun hade arrangerat mellan landstingspolitiker och personal på Sollefteå sjukhus.

Låt landstingsdirektören gå!

Kommer från informationsmötet som Sollefteå kommun arrangerade för att personal från Sjukhuset och Österåsen skulle få träffa landstingspolitiker. Oerhört bra kväll och jag tror att de flesta fick ny information och myter krossade.

Jag hoppas verkligen att dialogen mellan verksamheterna och politikerna kan fortsätta.

Jag fick också träffa en del både gamla och nya bekanta landstingspolitiker.

Tråkigt var att höra att stämningen på ett möte tidigare idag mellan landstingspolitiker och tjänstemannaledningen inte var lika positiv.

Politikerna hade återigen fått en muntlig beskrivning av förslaget. Med bara två månader kvar till ett eventuellt beslut finns inga kalkyler, konsekvensanalyser eller ansatser till dialog.

Politikernas frågor kring detta ska ha upprört landstingsdirektören, Anders L. Johansson, som menat att att politikerna ska sluta sig bakom hans förslag att montera ned vården till barn och kvinnor. Ett förslag som han och hans förtrogna i hemlighet skissat fram.

Detta är:
– Förslag som helt saknar kalkyler
– Förslag som helt saknar konsekvensbeskrivningar och analyser
– Förslag som personalen ännu inte hört eller sett något om bortsett från det media har skrivit
– Förslag som mött kraftigt motstånd från läkare, sjuksköterskor och verksamhetschefer

Oavsett kostnad och konsekvenser ska politikerna göra som Anders vill.

Politikerna ska i blindo fatta beslut om nedmontering av verksamheter som landstingsdirektören aldrig besökt och avveckla arbetsplatser han aldrig sett.

Det ska politikerna göra – för att Anders vill.

Min 4-åring brukar med jämna mellanrum kräva saker och ibland så går han så långt så att han säger ”för annars”.

Då är det mitt ansvar som förälder att säga nej.

Ibland för att det han föreslår är ogenomtänkt, skadlig och ibland för att markera att det faktiskt inte fungerar med utpressning. Det är inte alltid lätt eller roligt men i längden är det bäst för alla inblandade.

Ett fåtal gånger får han utbrott, han är trots allt fyra år och kan inte riktigt kontrollera sina känslor. Då är det bäst att låta honom gå iväg och lugna sig. Sen kommer han tillbaka och vi går igenom argumenten igen.

Men 9 av 10 gånger accepterar han beslutet för att han i grunden vet att det han begär är orimligt, men också för att han förstår och (trots sin ålder) hyser en viss respekt för att det finns saker och värden här i världen som är större än det han vill.

I det här fallet har landstingsdirektören fått bingo. Processen och förslagen är ogenomtänkta, skadliga och agerande respektlöst mot folkvalda politiker, väljarna som har valt politikerna men också den egna personalen.

Landstingsdirektören är inte fyra år.

Kära landstingspolitiker – det var er vi röstade på för knappt ett år sen. Baserat på det ni lovade i valrörelsen.

Låt Anders gå.

Tillsammans kan vi bättre.