FAKTA: Vallöftena som landstingsrådet har ”glömt”

Av | 8 oktober, 2015

Jag ljög inte, jag sa bara sånt som senare visade sig vara osant.

Är ett känt citat från Richard Nixon och av någon anledning är det svårt att inte tänka på landstingsrådet Elisabeth Strömqvist när man hör det citatet.

Inte bara för att hon i valrörelsen klart deklarerade att Sollefteå skulle vara kvar som akutsjukhus – ”finns inga tveksamheter”.

Utan också för att hon för ungefär ett år sen gick ut länets medier och berättade att hon hade ett genialt och ”ganska enkelt” sätt att spara 100 miljoner kronor och öka patientsäkerheten i ett svep.

Bara hon fick bli landstingsråd så skulle landstinget ta tag i frågan, få bort vårdskadorna och på kuppen spara 100 miljoner kronor.

Hon gick också till attack mot den dåvarande styrande alliansen med,

”De har gjort för lite. Det innebär ett onödigt lidande och ett fullständigt slöseri. Lidandet är det värsta, lidandet för patienterna som vården orsakar.”

Och

”Vårdskador leder också till att överbeläggningarna ökar. Här har jag inte sett någon aktivitet under de borgerliga åren, säger Elisabet Strömqvist.”

Men det absolut bästa.

”En viktig förutsättning för säker vård menar S är goda arbetsvillkor för personalen. Bättre arbetsmiljö ger bättre patientsäkerhet.”

Så vad har hänt?

Inget. Att minska vårdskadorna nämns inte ens i insatsplanen. Idag är det helt tyst.

Raseriet mot det onödiga lidandet och det fullständiga slöseriet utmynnade istället i ”Vi lägger ner Sollefteå sjukhus”

Oron för personalen byttes mot totalt tystnad och härskartekniker mot den egna personalen. Det har nu gått 4 månader och en vecka sedan denna process började och ännu har inte landstingsrådet tagit sig till Sollefteå sjukhus för att möta personalen.

Kommunikationen har istället kommit via presskonferenser (som landstingsrådet skippat), inplanterade artiklar i Sundsvalls Tidning och märkliga uttalanden.

Tänk vad ett år kan göra.