MYT: Det går att kvalitetssäkra kalkyler som inte existerar

Av | 16 september, 2015

Vi medger att det här kan kännas lite löjligt men med landstinget Västernorrland och hela denna process verkar det inte finnas någon gräns för tramsigheten.

Den 4/9 går förvaltningschefen Margareta Berglund Rödén ut till Sundsvalls Tidning och lovar på heder och samvete att de kalkyler som man baserat besparingsförslagen håller. Hon säger att siffrorna är granskade och kvalitetssäkrade, inte bara en gång utan hela FEM gånger.

”Prislapparna är satta av våra ekonomer. Vi har kvalitetssäkrat de här siffrorna inte bara en utan fem gånger under resans gång.”

”Då har vi räknat in ökade kostnader för resor, för ambulanser och att det behövs förstärkning med personal. Det har vi med”.

Efter att allt fler krävt att få se dessa kvalitetssäkrade dokument ryckte landstingsdirektören ut igår i SR Västernorrland och berättade att:

Det finns inga kalkyler utan ”bedömningar kring hur man kommit fram till att landstinget kan spara 250 miljoner kronor”.

Är du förvirrad?

Det är ingen fara. Du är inte ensam.

Igår (15/9) kl: 08.44 publicerade Erik Lövgren, vice ordförande i landstingsstyrelsen länken till Margareta Berglund Rödéns artikel och kommenterande med orden ”Bra klargörande”

17 timmar senare lade Erik Lövgren upp en länk då till Landstingsdirektörens radiointervju med kommentaren; ”Bra av LD (landstingsdirektören) Lyssna”

Kan inte låta bli att tänka på den här klassiska Monty Phyton sketchen när man tänker landstingets hantering av de ”kvalitetssäkrade” kalkylerna.