FAKTA: Om landstingets ekonomi

Av | 16 september, 2015

I debatten finns det nu landstingspolitiker och tjänstemän som försöker skrämma medborgare och politiker med hot om ”miljardunderskott” och konkurs.

Sanningen är att hela koncernens underskott under perioden 2000-2014 uppgår till – 650 miljoner kronor. Det är mycket pengar men fortfarande långt ifrån de -2,3 miljarder i underskott som en del försöker att få det till.

För att sätta -650 miljoner kronor under 15 år i proportion till landstingets verksamhet kan vi ta Scenkonstbolaget som exempel.

Scenkonstbolaget finansieras varje år med 36 000 000 kronor från landstinget. Under de år som Scenkonstbolaget har funnits har det kostat ungefär 250 000 000 kronor.

Det finns andra landsting som har redovisat långt större underskott såsom Dalarna, Jämtland (bara ett sjukhus) och Region Skåne än landstinget Västernorrland under samma period. Ingen av dessa är på väg eller nära att gå i ”konkurs”.

Med det sagt så är det att landstinget på långsikt rättar till ekonomin. Det görs bäst i dialog med personal och ett systematiskt arbete inte med skrämseltaktik och kalkyler som inte finns.