Avslöjande: Landstinget köper tjänster för 3 miljoner av MittMedia

By | 13 september, 2016

MittMedia koncernen där länets stora tidningar, TÅ, ST och ÖA är i djup kris och pengarna tycks vara slut. Enligt DN fanns det under sommaren 2016 långt gångna planer inom koncernen på att säga upp 75 % av koncernens journalister, koncentrera redaktioner och lägga ner tidningar.

Nyligen skrev tidningen Journalisten om hur den fria och granskande journalistiken inom MittMedia får stryka på foten när de egna ägarnas ekonomiska intressen står på spel.

I ett ekonomiskt pressat läge är det lätt att lista ut att ägarnas önskan är att få in pengar och säkra relationerna med företagets största kunder. Med andra ord; bit inte den hand som varje år betalar in stora summor till koncernen.

En väldigt generös hand är Landstinget Västernorrland som år 2015 köpte tjänster av MittMedia för över 3 000 000 kronor. Det är 500 000 kronor mer än 2013.

När nästan alla andra minskar sina annonsköp väljer Landstinget Västernorrland att göra tvärtom med med MittMedia och öka köpen med 500 000 kronor. Som ett rent sammanträffande kommer ökningen precis det år då planerna för att avveckla Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus ska läggas fram.

Väl investerade pengar för landstingsledningen.

Sedan landstingsledningens planer för att svika vallöftet och avveckla vården i Västernorrland har en långrad artiklar publicerats i Sundsvalls Tidning med udden mot vården i Ångermanland och främst Sollefteå sjukhus.

Artiklarna börjar komma redan under våren och sommaren 2015 när Sundsvalls Tidning utan någon till synes anledning börjar intervjua en rad människor och göra nyhet av människor som anser att Sollefteå sjukhus ska läggas ner. Många gånger har personerna inte ens någon koppling till dagens organisation eller sjukvård.

Reportagen skulle bana väg för landstingsledningen att gå ut med nyheten om att lägga ner sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik.

Genomgående har en stor del av den rapporteringen från den redaktion som finns i Sundsvall varit onyanserad.

Det senaste exemplet är det stora reportaget om stafettkostnaderna där journalisten i fråga tar i från tårna och hävdar att de absolut dyraste stafettkostnaderna för landstinget Västernorrland finns i Sollefteå för att sedan rada upp ett antal dyra veckor, varav de flesta finns inom röntgen.

Det journalisten utelämnar är att stafettkostnaderna för röntgen i Sundsvall (10 miljoner) är MER än dubbelt så stora som i Sollefteå (4 miljoner), medan Ö-vik har kostnader på 7 miljoner. Kostnaderna är alltså lägst i Sollefteå, något man inte kan tro när man läser artikeln.

2 thoughts on “Avslöjande: Landstinget köper tjänster för 3 miljoner av MittMedia

 1. Alf Karlman

  Och jag som trodde att den friska luften i Norrland skapade goda tankar och sakliga idéer! Det är tur att det finns observatörer som låter oss ta del av sådana här politiska oegentligheter. Påtryckningarna på Mittmedia är av en sådan dimension att en polisanmälan vore på sin plats. Landstingspolitiker tycks var ett särskilt dumt släkte. I Stockholm köpte man strumpor för 6000 kronor paret, Men där kan man skylla på avgaserna. Tänk om norrlänningarna kunde sticka strumpor och sälja dem till Stockholmarna för 5000 kronor paret. Det vore en bra affär för båda parter. Om sedan Stockholmarna trädde strumporna över huvudet så skulle de inte påverkas så mycket av avgaserna utan börja tänka klart.

  Reply
 2. Andreas Menzel

  Dags att lägga ner lekstugan Landstinget med inkompetententa och totalt odugliga politiker och tjänstemän. Tyvärr tvingas man dra alla över en kam eftersom man som medborgare inte tycks ha en chans till insyn i vem som egentligen är boven i dramat till vårdkaoset i Västernorrland och alla svikna löften.
  Lanstingets budskap inför det senaste valet var 3 fullvärdiga akutsjukhus och utvecklad medicinsk rehabilitering.

  3 Akutsjukhus har blivit två Örnsköldsvik och Sundsvall och den medicinska rehabiliteringen är ett minne blott i Västernorrland.

  Nu gäller det att medborgarna och skattebetalarna i Västernorrland kommer i håg alla svikna löften till valet 2018, och då ser till att rösta fram personer som verkligen vill och kan påverka den negativa trenden i vården i Västernorrland, en trend som drabbar oss som medborgare, skattebetalare, patienter och vårdanställda, men knappast våra beslutsfattare, som tycks ha sitt på det torra för jämnan. För skulle de drabbas själva av sina beslut skulle de nog ha tänkt efter både en och två gånger innan man genomförde den senaste nedrustningen i vården. Ett känt ordspråk säger man saknar inte kon foran båsen är tom. Men Landstinget nedrustar vården och förstår inte konsekvenserna, alltså de saknar inte kon även om båsen är tom, d.v.s inte ens när de har totalhavererat vården i Västernorrland och de vårdanställda har flytt Landstinget i Västernorrland inser de konsekvenserna, och frågan är när de skall vakna ?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *