FAKTA: Landstingsskatten i Västernorrland är ett av landets lägsta

By | 13 oktober, 2015

Under hela processen har landstingsledningen hävdat att ekonomin i landstinget är så dålig att höjda skatter inte kommer att hjälpa. Som argument för detta har man lyft fram att skatten i Västernorrland har höjts med 1,98 kr mellan 1997-2015 och att ekonomin trots det inte går ihop.

Ställföreträdande landstingsrådet Erik Lövgren har vid ett flertal tillfällen använt sig av 1,98 kr i skattehöjning sedan 1997. Bland annat här,

Skärmavbild 2015-10-12 kl. 23.17.44

Problemet är att det inte stämmer. Återigen blandas äpplen och päron ihop och felaktiga siffror presenteras som fakta.

Sanningen är att 1,98 kr har inget med landstinget Västernorrland att göra. Utan 1,98 kr är höjningen av landstingsskatten generellt i hela Sverige. Där har man räknat in Västra Götalandsregionen som höjt skatten med 4,58 och Jämtland som faktiskt har en lägre skatt idag jämfört med 1997. Slår man ihop befolkningen totalt så betalar svensken generellt 1,98 kr mer i landstingsskatt 2015 än 1997.

Skattehöjningen i landstinget Västernorrland har varit betydligt lägre än så. Jämfört med 1997 har landstingsskatten höjts med knappt 1 krona (0,99 öre) mellan 1997-2015.

skatt

Det finns 21 regioner/landsting i Sverige och skattehöjningen i Västernorrland sticker inte alls ut. Utan Västernorrland tillhör mittenskiktet och kommer först på en 13e plats när landstingen rankas efter hur mycket man höjt skatterna med. Det är ganska lite med tanke på medelålder och vårdbehov som finns i länet.

Sanningen är att Landstinget Västernorrland har det näst lägsta skatten i hela Sverige. Landstingsskatten är så låg i Västernorrland att även om skatten höjs med 80 öre så kommer Västernorrland fortfarande ha lägre skatt än Stockholm, Örebro och Gävleborg. Samtidigt förs diskussioner om skattehöjningar i Norrbotten, Uppsala och Västerbotten.

Lskatt

På Twitter ställde Erik Lövgren frågan varför Gävleborg klarat sig utan underskott de senaste fyra åren.

Skärmavbild 2015-10-12 kl. 23.30.26

En förklaring kan komma här.

År 2012 höjde Gävleborg sin skatt med 26 öre och sedan höjde man skatten med 8 öre år 2013. Även Gävleborg har flyttat över hemsjukvården från landstinget till kommunen och trots det har man 0,82 öre högre skatt än Västernorrland.

Hade Västernorrland haft samma skattenivå som Gävleborg så skulle landstinget Västernorrlands resultat varit plus 1,5 miljarder kronor under åren 2011-2014 istället för -390 miljoner kronor.

Här kan man se hur resultatet för Landstinget Västernorrland hade kunnat se ut under samma 4 års period med samma skattesats som Region Gävleborg.

GävleVnorrland

3 thoughts on “FAKTA: Landstingsskatten i Västernorrland är ett av landets lägsta

 1. Mats Lundahl

  Tja, problemet är ju att människor inte bara betalar landsrtingsskatt, utan också kommunalskatt och (för det mesta) församlingsskatt. Med en skattehöjning på 80 öre så skulle invånare i Sollefteå, Kramfors och Härnösand få landets högsta sammanlagda kommunalskatt. (Nu ligger Bräcke, Bengtsfors och Ragunda i topp)

  Att kommunerna i Västernorrland har jämförelsevis hög skatt och landstinget låg skatt har bland annat att göra med hur man har skatteväxlat för hemsjukvården. Därför är den mest relevanta jämförelsen den totala skatten (kommun+landsting)

  Reply
  1. lvnleaks Post author

   Samtliga landsting (utom Stockholm tror jag) har fört över hemsjukvården till kommunerna. Så trots det är skatten i Västernorrland låg.

   Skatteväxlingen för hemsjukvården var på 30 öre så dels påverkar det inte det faktum att resonemanget om 1,98 kr är helt fel. Även om skatteväxlingen aldrig hade genomförts så skulle landstingsskatten i Västernorrland varit låg jämfört med riket.

   Sen är landstingen inte till för att vara en regulator för skattetrycket. Utan landstingen ska sköta sin egen ekonomi och kommunerna så. Det är en orimlig ordning att landstinget ska ha landets lägsta skatt för att kommunerna ska ha höga.

   Sen är det upp till folket i valen att avgöra vad man vill ha, hög eller lågskatt osv.

   Reply
 2. Mats Lundahl

  Visst, alla landsting har skatteväxlat, men inte lika mycket. Sedan Ädel-reformen och framåt så har LVN skatteväxlat bort mer än 5 kronor, vilket är mest i landet. Det är en anledning till att LVN har låg skattesats, medan kommunerna i länet har hög.

  Så det stämmer inte att landstingsskatten skulle varit låg även utan skatteväxling.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *